Hans Kesting wint de Louis d’Or

Acteur Hans Kesting is de winnaar van de Louis d’Or: de belangrijkste toneelprijs voor een mannelijke hoofdrol. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn rol als Roy Cohn, de schurkenadvocaat in het stuk ‘Angels of America’. Volgens critici is Kestings zo goed, dat hij erin slaagt Al Pacino te vergeten, die deze rol in de miniserie op tv speelde. ‘Angels’ is een stuk over aids, dat in de jaren tachtig in New York speelt, toen aids opkwam en bij menigeen de American dream aan diggelen sloeg. Ook de machtige Roy Cohn wordt ziek: hij heeft écht bestaan, was één van de machtigste figuren uit van de Amerikaanse politiek, overdag was hij een moraalridder, ’s nachts struinde hij de homoscène af.

 

Het stuk is ooit geschreven vanuit boosheid over de toenmalig republikeinse president Ronald Reagan, die homo’s liet creperen: aids zou een straf van God zijn, zo werd begin jaren tachtig over de ziekte gedacht. ‘Angels in America’ stond ook op Broadway en was goed voor de ene prijs na de andere. Ivo van Hoven regisseerde het stuk bij Toneelgroep Amsterdam. Het stuk gaat niet zozeer over aids, maar over wat ziekte met mensen doet: hoe hun overtuigingen en ideologie op de proef wordt gesteld. Zo vlucht de linkse joodse homo voor zijn vriend, als die aids blijkt te hebben en valt de mormoonse moeder (in de serie gespeeld door Meryl Streep) van haar geloof.

Lees ook:Reprise Angels in America in Amsterdam
Lees ook:‘Angels in America’ opnieuw in Amsterdam
Lees ook:Première ‘Angels in America’ door Toneelgroep Amsterdam
Lees ook:Theatergroep Troost speelt ‘Engelen in Amsterdam’
Lees ook:Pink Christmas Korenfestival en Kerstmarkt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>