Tentoonstelling Gewoon Anders ook in bibliotheek Amsterdam

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen organiseert in nauwe samenwerking met Ihlia-Homodok in Amsterdam de tentoonstelling ‘Gewoon Anders in de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam). Deze satelliettentoonstelling is georganiseerd in het verlengde van de recent geopende omvangrijke tentoonstelling ‘Gewoon Anders!’, die tot en met 21 september plaatsvindt in het Cobra Museum.

Beide kunsttentoonstellingen behandelen seksuele begeerte, gender en identiteitsvorming in de beeldende kunst van rond de laatste eeuwwisseling.  Zowel de samenwerking als de locatie voor de sateliettentoonstelling is uniek. Het is voor het eerst dat het Cobra Museum een tentoonstelling heeft samengesteld voor een niet-museumlocatie. Uniek is ook de samenwerking met het Internationaal Homo/Lesbisch Informatiecentrum en Archief (IHLIA), een maatschappelijke organisatie die zich al jaren inzet voor de emancipatie voor homoseksuele mannen en lesbische vrouwen door middel van informatievoorziening en daarmee naadloos aansluit op de thematiek van de tentoonstelling ‘Gewoon Anders!’

De OBA als locatie voor deze aanverwante tentoonstelling is ideaal: op drie verdiepingen in de nieuwe bibliotheek vlak naast het Centraal Station in Amsterdam, in het hart van de samenleving.  
De expositie ‘Gewoon Anders!’ gaat even voorbij aan de heteroseksuele dominantie van ons dagelijks bestaan, en toont in plaats daarvan andere manieren van leven, zoals homoseksualiteit en transseksualiteit. In Amstelveen worden meer dan 100 kunstwerken van 47 nationale en internationale kunstenaars getoond die samen een beeld schetsen van een enorme rijkdom aan beelden die het onderzoek naar de seksuele identiteit heeft teweeggebracht. Vijf van deze kunstenaars zijn behalve in het Cobra Museum ook in de OBA te zien, te weten Risk Hazekamp, Rachid Ben Ali, Bas Meerman (foto), Johanna Schweizer en Gilbert & George. Hun werk in ‘Gewoon Anders in de OBA’ is bijzonder. Zo is er voor het eerst een overzicht te zien van de video’s van de vooral door fotografie bekende Risk Hazekamp en is er ook de primeur van het derde deel van de grafische Getekende Dagboeken die Bas Meerman bij de Steendrukkerij in Amsterdam heeft gemaakt.
 

‘Gewoon anders in de OBA’ 21.06 t/m 01.09.08 Locatie Informatiecentrum IHLIA-Homodok/OBA, 6e verdieping en op de 4e en 5e verdieping. Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 143, Amsterdam.  ‘Gewoon Anders!’ in het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen 14.06 t/m 21.09.08 Sandbergplein 1, 1181 ZX. Bussen 142, 144, 170, 172. Trams 5, 51. Meer informatie en achtergronden vindt u op de site: www.cobra-gewoonanders.nl

Lees ook:Homotentoonstelling ‘Gewoon Anders’
Lees ook:Gewoon Anders! Poëziewedstrijd Finale
Lees ook:Poëziewedstrijd ‘Gewoon Anders’
Lees ook:Dolly’s radioprogramma: ‘Gewoon jezelf zijn’
Lees ook:Leer in Amsterdam – 40 jaar MSA

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>