Modekoning Yves Saint Lorent overleden

De Franse modeontwerper Yves Saint Laurent is zondagavond overleden. Dat heeft de stichting van de ontwerper, de Pierre- Bergé-Saint-Laurent Foundation, laten weten. Hij was al geruime tijd ziek en werd 71 jaar. Saint Laurent geldt als een van de grootste couturiers van de 20e eeuw. Samen met Dior, Chanel en Givenchy bepaalde hij jarenlang de Franse haute couture. Zoals de ‘beatnic-look’, de trapezejurk, het broekpak en de doorkijkbloes. In december vorig jaar werd hij door president Sarkozy nog geridderd. Hij roemde de modekoning in een reactie op zijn overlijden als een ‘creatief genie’.

 

Saint Laurent werd in 1936 geboren in Algerije. Hij begon in 1955 als assistent van Christian Dior. Toen Dior twee jaar later overleed, kreeg hij de leiding. Al snel werd hij opgeroepen in de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog. Na twintig dagen werd hij met een zenuwinzinking oopgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Daardoor gooide uit modehuis Dior hem eruit. Laurent richtte in 1961 samen met Pierre Bergé zijn eigen merk op: YSL. Zijn ontwerpen sloegen aan: ze waren gewaagd, maar ook elegant. Hij ontwierp ook haute couture voor mannen en ontwikkelde een eigen geurlijn. In 1999 kocht Gucchi zijn merk op.

 

Lees ook:Modekoning Yves Saint Laurent geridderd
Lees ook:Pionier uniseksmode overleden
Lees ook:Deel megaopbrengst veiling YSL naar aidsonderzoek
Lees ook:Nederlandse couturier Edgar Vos overleden
Lees ook:Franse homoseksuele kandidaat ambassadeur niet naar Vaticaan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>