Romantische kerst IV: familie (1986)

Kerstmis 1986: tante, de zus van mijn moeder, nodigde me uit om met neef en nicht kerst bij haar te komen vieren. Tot dan kende ik hen amper. Mijn ouders waren gescheiden toen ik jong was, mijn moeder emigreerde naar een ver land en ik bleef bij mijn vader en ‘nieuwe’ moeder: de dame met wie pa na de scheiding trouwde. Begin jaren tachtig kwamen mijn eigen moeder en ik voor het eerst na jaren in contact met elkaar. In 1986 werd dat uitgebreid naar haar naaste familie, die in Nederland woonde.

In 1972 liep ik van huis weg; na een aantal mislukte lijmpogingen was het contact met homofobe pa en stiefma verbroken. Dingen als kerstmis ‘beleefde’ ik meestal alleen. Ik danste jarenlang in het buitenland: in de weken voor kerst was het vaak stress, omdat rond die tijd premières uitkwamen. Meestal was ik al lang blij, dat ik met kerst even één dag in mijn eentje thuis met de benen op tafel kon uitpuffen.

In tantes woonkamer lag onder de kerstboom een berg pakjes op ons te wachten. Hier en daar las ik mijn naam op etiketjes. Ik schaamde me dood, want ik wist van niks en had alleen een bosje blommen voor tante meegenomen, die ik van tevoren nog even snel op het station had gekocht. Ze zag het, kwam naast me staan en fluisterde: ‘Geeft niks hoor, jij hoort er nu ook bij!’

Eén voor mij bestemd pakje zag er ‘verdacht’ uit: langwerpig en plat. Tante had me een keer gevraagd of ik geen horloge had. Ik bekeek het doosje en dacht: ‘Néé, hè! Ze heeft toch niet óók nog een horloge voor me gekocht!’ In het doosje zat geen horloge, maar een verguld trechtervorming schepje met een lange steel.

Ik had geen idee wat het was, maar durfde het niet te vragen en mompelde: ‘Goh, watteh, wat mooi!’ Tante vroeg: ‘Je hebt toch wel een koffiezetapparaat? Dan moet je even op de gebruiksaanwijzing kijken hoeveel schepjes koffie erin moeten.’ Het was een koffie-opscheplepel. Die had ze met de koffiepunten bij mekaar gespaard: het ontroerendste kerstcadeau, dat ik ooit heb gekregen.

Zie ook romantische homo-kerst deel I, II en III. 

Lees ook:Korte Kerstverhalen III
Lees ook:Romantische Kerst III: shopping (1972)
Lees ook:Een romantische roze kerst
Lees ook:Romantische kerst I: klussen (1975)
Lees ook:Mijn meest romantische kerst ooit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>