Romantische Kerst III: shopping (1972)

Kerstmis 1972: als tiener bleef er na mijn coming out niets anders over dan het homofobe ouderlijke huis in een dorp op de Veluwe te verlaten. Begin zeventiger jaren was het zo’n beetje mode om ‘weg te lopen’. Vlak voor kerst 1972 vond ik een zolderkamer in Utrecht. In mijn eigen kamer, waar ik eindelijk op eigen benen kon staan, waren natuurlijk voorraden nodig. Ik ging naar een supermarkt en laadde een kar vol met spullen.

Ik had een eigen girorekening geopend. Op het postkantoor had ik trots 40 gulden gestort en ondertussen was het eerste afschrift binnengekomen, samen met een giroboekje met overschrijvingen. Bij de kassa haalde ik het gloednieuwe giroboekje tevoorschijn, vroeg de caissière om een pen, vulde met een zwierige zwaai de eerste overmaking in en scheurde die uit het boekje.

De caissière keek ernaar en vroeg: Wat môt ik d’rmee?’ Ik keek haar beduusd aan en stamelde: ‘betalen?’ Dat had ik thuis mijn moeder ook zien doen: een kar vol spullen inladen, een chequeje tevoorschijn halen en ermee betalen, zonder dat er één cent aan te pas kwam. Dát was nog eens kosmopolitisch: nu kon ik dat ook!

Natuurlijk kon ik niet betalen met dat giroboekje. Ik had geen rooie cent op zak en zal iets te nichtueus het pand hebben verlaten. Met het schaamrood op de kaken en met een lege boodschappentas: niks copieuze kerstdis! Ik heb daarna nooit meer mijn kar zó vol geladen: om de blamage van niet kunnen betalen te vermijden. Noem het consuminderen, al heb ik daar zo mijn eigen beweeg-redenen voor.

 

Lees ook:Korte kerstverhalen IV
Lees ook:Lesbisch meemoederschap komt eraan
Lees ook:Wie denk je wel/ niet wie je bent
Lees ook:Transman moet neppenis uit zijn broek halen bij douane Australië
Lees ook:Duizend bommen en granaten, w#@t th& f**ck?

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Romantische Kerst III: shopping (1972)

 1. Mirt Meerdag

  Auwwa, pijnleke ervaring, daar was je flink ge-dissed (al beston da woord toen nog nie)

    /   Reply  / 
 2. erik feenstra

  Na 37 jaar is het alleen nog geestig.
  Ik herinner me wel dat ik erg weinig te eten had, die eerste kerst op eigen benen in dat eerste eigen kamertje in Utrecht.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>