Romantische Kerst II: vrienden (1983)

Kerstmis 1983 in West-Berlijn: kerst met zes vrienden en één vriendin: collega-dansers, zangers en een grimeur. Het waren de wilde jaren tachtig, Berlijn was hot en we leefden er als dartele dertigers lustig op los. Duitsers eten hun kerstdiner op ‘Heiligenabend’: op Kerstavond, 24 december.

Twee van de zes vrienden waren een homo-stel en organiseerden een kerstetentje voor de rest. Met tafelordening, een fraai gedekte tafel en handgeschreven menukaarten. Geen copieuze maaltijd: het ging ons vooral om gezellig samenzijn. Alhoewel ‘Weihnachtsgebäck’ veel chiquer stond dan ‘koekjes’, zeker in met de hand geschreven krulletters.

De genoeglijke avond werd de laatste met elkaar. Een half jaar later had de hysterie rondom aids Berlijn bereikt. De Amerikaanse homo-icoon Joan Rivers verzuchtte: ‘The party is over’.  En dat wás die. In de jaren daarop bezweken de zes vrienden stuk voor stuk aan de gevolgen van aids. De vriendin woont ergens in Berlijn en ik keerde terug naar Amsterdam . Ik heb nooit meer zo’n fijne kerstavond met vrienden beleefd.

Lees ook:Roze kerst met vrienden – een dierbare herinnering
Lees ook:Dierbare kerstherinneringen
Lees ook:Hans Kesting wint de Louis d’Or
Lees ook:Hedwig and the Angry Inch in Kleine Komedie Amsterdam
Lees ook:Homo/lesbofeesten in Berlijn

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Romantische Kerst II: vrienden (1983)

  1. Pingback: Prettige kerst | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>