Modekoning Yves Saint Laurent geridderd

  De Franse president Nicolas Sarkozy heeft modekoning Yves Saint Laurent afgelopen donderdag benoemd tot ridder in het Legioen van Eer: de hoogste onderscheiding in Frankrijk. De president roemde de 71-jarige couturier voor ‘zijn gewaagdheid, artisticiteit en perfectionisme’: Met uw ontwerpen heeft u ons uitgedaagd, zonder ooit onbeschaafd te worden.’

De couturier ontving de eer in intieme kring in zijn woning in Parijs, in het bijzijn van zijn vroegere zakenpartner Pierre Bergé en actrice en trouwe fan Catherine Deneuve. Laurent werd in Oman geboren, verliet het ouderlijke huis op zijn 17e en ging bij modehuis Dior werken. Toen Dior in 1957 stierf, kreeg Laurent er de leiding. Zijn ontwerpen golden als vernieuwend en hadden veel succes. Al snel werd hij opgeroepen om in het Franse leger te dienen in de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog. Na twintig dagen werd hij met een zenuwinzinking opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Door die inzinking werd Laurent uit het modehuis Dior gegooid. In 1961 begon hij zijn eigen merk met de bekend geworden initialen YSL, samen met Pierre Bergé. In de zestiger jaren introduceerde hij de ‘beatnic look’. Hij ontwierp haute couture voor dames en heren en ontwikkelde een eigen geurlijn. In 1998 ging Laurent met pensioen; het jaar erop kocht Gucci het YSL merk. www.ysl.com ; www.e-llico.com  

Lees ook:Modekoning Yves Saint Lorent overleden
Lees ook:Deel megaopbrengst veiling YSL naar aidsonderzoek
Lees ook:Pionier uniseksmode overleden
Lees ook:Franse homoseksuele kandidaat ambassadeur niet naar Vaticaan
Lees ook:Nederlandse couturier Edgar Vos overleden

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Modekoning Yves Saint Laurent geridderd

  1. Pingback: Modekoning Yves Saint Lorent overleden | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>