Choreograaf Béjart overleden

De Franse choreograaf Maurice Béjart is afgelopen nacht overleden. Hij werd tachtig jaar. Hij was één van de grote vernieuwers van het klassieke ballet. Hij voegde swingende heupbewegingen en yoga-elementen toe aan de klassieke danstaal en het spitzenwerk. Hij doorbrak de strakke ballethiërarchie door mannen een hoofdrol te laten dansen.   

Béjart werd in 1927 in Marseille geboren als zoon van filosoof Gaston Berger. Op zijn veertiende danste hij al bij l’Opera de Paris. In 1952 maakte hij zijn eerste choreografie voor een Zweedse film ‘de Vuurvogel’. Met ‘Sacre du Printemps’ vierde hij in 1959 triomfen in de Brusselse Muntschouwburg. Een jaar later richtte hij in Brussel het Ballet van de XXe Eeuw op. en De 27 jaar die erop volgden, triomfeerde hij met zijn muziekballetten, zoals ‘Bolero’.

In 1970 richtte Béjart in Brussel de dansacademie Mudra op, die in de loop der jaren een steeds grotere naam en faam verwierf. Iemand als choreografe Anne Teresa de Keersemaker kreeg er les. Hij ontving veel onderscheidingen, zoals de Orde van de Rijzende Zon (1986) van de keizer van Japan. In 1988 benoemde koning Boudewijn hem tot Grootofficier van de Kroon. Ondanks een schitterende internationale carrière is het hem nooit gelukt om in de Angelsaksische danswereld door te breken.


In 1987 brak Béjart met de toenmalig directeur Gerard Mortier van de Muntschouwburg; daarna was hij twintig jaar artistiek leider van het Béjart Ballet Lausanne. In 1997 maakte hij ‘Ballet for Life’: een ode aan Freddy Mercury met dansers in pakken van Gianni Versace, op muziek van Queen en Mozart.

Choreograaf Hans van Manen werkte veel met Béjart: ‘Hij werkte door tot het einde. Zelfs met twee nieuwe heupen werkte hij nog gewoon door. Ik heb veel in Brussel met hem gewerkt en had een diep respect voor hem. Hij speelde een onmisbare rol in de democratisering van de dans.’ www.knack.be ; www.nrc.nl  

Lees ook:Béjart Ballet Lausanne in Carré
Lees ook:Ballet for Life – ode aan Freddie Mercury in Carré
Lees ook:Danser Johan Mittertreiner overleden
Lees ook:Monument voor een gestorven jongen op tv
Lees ook:Nieuwe Giselle bij Het Nationale Ballet

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Choreograaf Béjart overleden

  1. Pingback: Béjart Ballet Lausanne in Carré | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>