Lesbo-icoon Riek Stienstra overleden

@Erik Feenstra

Riek Stienstra is 20 november op 64-jarige leeftijd overleden. Ze was van 1974 tot 2002 directeur van Schorer en ontwikkelde Schorer van kleine hulpverleningsinstelling tot één van de grootste organisaties in Europa, die gezondheid en welzijn van homo’s en lesbo’s bevorderde. Vlak nadat de eerste aids-patiënten in Nederland werden geconstateerd, zette zij in ons land het eerste buddyproject op. Schorer vierde 30 september haar 40-jarig bestaan.

In die dramatische beginperiode zei Riek Stienstra ‘gefascineerd te zijn, dat zoveel mannen tot het bittere einde moederen met aids-patiënten.’ Naast directeur van Schorer bekleedde ze functies bij adviesraden en andere organisaties, zoals Mama Cash en het lesbische tijdschrift ‘Diva’. Ze stond aan de wieg van de Stichting Leerstoelen Homostudies, die verantwoordelijk is voor de leer-stoelen in Maastricht en Amsterdam. 

Bij haar afscheid van Schorer in 2002 werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Ze vond dat ze deze onderscheiding kreeg als ‘representant van de homobeweging’ en droeg het lintje op aan iedereen die zich had ingezet voor gelijke rechten voor homo’s en lesbo’s.

Vrij snel na haar pensionering werd ze ziek. Riek Stienstra over-leed een maand voor haar 65ste verjaardag. Schorer schrijft op haar website ‘een groot voorvechtster van de lesbo –en homobeweging te verliezen: ze was een beetje ‘ûs mem’, maar ook een no-nonsense onderhandelaar, die met grote toewijding en vasthoudendheid Schorer op de kaart zette als de organisatie voor gezondheid en welzijn van lesbo’s en homo’s.’ www.schorer.nl    

Lees ook:Riek Stienstra-lezing 2015 over homoseksualiteit en religie
Lees ook:Riek Stienstra-lezing op 6 november in OBA
Lees ook:Exclusief nieuw fonds voor lesbo’s en bi-vrouwen
Lees ook:Schorer Publieksdag 2010
Lees ook:Buddyzorg homo’s gered

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>