Aletta lanceert Seksualiteitsjaar

Seks is een onderwerp waar iedereen mee bezig is. Daarom laat Aletta, archief, instituut voor vrouwengeschiedenis, in 2011 zien wat zij allemaal in huis heeft op het gebied van seksualiteit. Aynouk Tan (bekend van haar modecolumns in het NRC Handelsblad) zal in januari de aftrap geven met een blog over het gebruik van seksualiteit in reclames. Aletta heeft een uitgebreide collectie op alle gebieden van vrouwenemancipatie -en geschiedenis. In 2011 licht Aletta alle bijzondere collectie-items die over seksualiteit gaan er speciaal uit, door de schijnwerper te richten op vijf onderwerpen die in 2011 actueel zijn (zie hieronder).

 

Waarom? Aletta wil de hoeveelheid aan kennis etaleren die er is over seks. Er zal een balans zijn tussen positieve, luchtige en zinnenprikkelende verhalen, maar ook de serieuze getuigenissen rond geweld tegen vrouwen. Hoe? Op Aletta.nu is informatie gebundeld in een dossier. Externe en interne experts geven hun visie op de blogsite Talktoaletta.nu. Vragen zijn welkom tijdens het Twitterspreekuur. Blijf op de hoogte via Twitter.com/ AlettaNieuws (#seksualiteitsjaar) en Facebook.com/AlettaNu.

 

Januari: Beeldvorming van vrouwen in media

Seksueel getinte reclames leiden herhaaldelijk tot discussie. Ondertussen blijkt dat vrouwen in 2010 wederom weinig als serieuze gesprekspartner op tv zijn geweest. Aletta trapt het Seksualiteitsjaar af met alles in de collectie over beeldvorming van vrouwen in de media: het vrouwenlichaam, ‘sex sells’, botox, make-up, kleding, de hoofddoek, de opkomst van de metromannen. Journaliste Aynouk Tan schrijft een blog over seksualiteit in reclames. De blog en het dossier op Aletta.nu zijn te lezen vanaf 17 januari.

 

Maart: Erotiek

De Boekenweek 2011 gaat over Verhalen vertellen. Aletta maakt van de gelegenheid gebruik om een wedstrijd erotische verhalen schrijven te houden. Op de website Aletta.nu leest u in maart alles over wat komt kijken bij erotiek: seksuele beleving, plezier, grenzen aangeven, ‘slow sex’, naaktheid, relaties.

 

Mei: Voortplanting & gezin

‘In mei leggen alle vogels een ei’. En mooi moment voor Aletta om extra aandacht te besteden aan de thema’s zwangerschap, voorbehoedsmiddelen, de balans tussen gezin en carrière, het invriezen van eicellen. De aftrap is op 8 mei, Moederdag.

 

Juli/Augustus/September: Seksuele identiteit

In de zomervindt de Gay Pride (4 t/m 7 augustus) plaats. Aletta belicht daarom de onderwerpen lesbische identiteit, transgender, coming out en lesbische zichtbaarheid tegenover mannen. Onder andere Prof.dr Saskia Wieringa, directeur Aletta en hoogleraar Gender & Women’s Same-Sex Relations aan de UvA zal een blog verzorgen.

 

November: Seksueel geweld

In november vraagt Aletta aandacht voor de schaduwkant van seksualiteit. Onderwerpen die aan bod komen zijn: eerwraak, vrouwenhandel, seksuele intimidatie, huiselijk geweld en vrouwenbesnijdenis. Het Europese project DAPHNE (onderzoek naar geweld bij tweede en derde generatie migrantenmeisjes) wordt afgesloten met een brochure voor middelbare scholieren. Aletta sluit met het onderwerp aan bij de actieweek tegen eergerelateerd geweld (8 t/m 15 november), de Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen (25 november) en de Week zonder geweld (eind november, nog onzeker).

 

Aletta was voorheen het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV) en is het oudste en meest complete archief van de vrouwenbeweging. De informatie die Aletta beheert is voor iedereen toegankelijk. Aletta wil door het bewaren van geschiedenis, inspireren, kennis vergroten over de positie van vrouwen en onderzoek op dit gebied bevorderen. Daarmee wil Aletta bijdragen aan de emancipatie en positieverbetering van vrouwen. Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis – Sharing the past, creating the future: Obiplein 4, 1094 RB Amsterdam, T: +31(0)20 561 12 87, www.aletta.nu  

 
   

Lees ook:Het jaar 2013 bekenen met een roze bril
Lees ook:Tienersterretje Rowan Blanchard omschrijft zichzelf als ‘queer’
Lees ook:Nederlandse feministe Aletta Jacobs geëerd met Google Doodle
Lees ook:Te weinig seksuele voorlichting op Nederlandse scholen
Lees ook:‘Een wereld van verschil’ – grootschalig onderzoek seksuele gezondheid LHBT’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>