Zaterdag 1 april: wees op je hoede voor grappen en grollen …

Op dinsdag 1 april is het oppassen geblazen voor 1-aprilgrappen. Een goede 1-aprilgrap zou op het eerste gezicht waar kunnen zijn, tot je even doordenkt. Een flauwe grap als ‘Hé, je veter is los’ is geen echt 1-Aprilgrap, want dat had best gekund. Volgens het Meertens Instituut, dat Nederlandse taal en cultuur onderzoekt, is een 1-aprilgrap pas geslaagd als de media erin trappen. De overheid doet er nogal eens lustig aan mee. Zo stuurde Amsterdam ooit een bericht rond over een ‘plaspas’, waarmee bewoners in horeca en openbare gebouwen terecht kunnen. De gemeente Ede riep bewoners mee te helpen bij het uitzetten van regenwormen in wegbermen. 

Veel Nederlanders denken dat de aprilgrap teruggaat naar de inname van Den Briel door de watergeuzen op 1 april 1572: ‘Op 1 april verloor Alva zijn bril’. Maar de 1-Aprilgrap is niet specifiek Nederlands.  De 1-Aprilgrap zou zijn ontstaan in 1582, toen paus Gregorius XIII de kalender veranderde: tot die tijd werd Nieuwjaar gevierd van 25 maart tot 1 april. Mensen die dat vergaten, kregen uitnodigingen voor nieuwjaarsfeestjes. De Fransen kennen ‘Poisson d’Avril’, de Britten ‘April Fool’s Day’, de Duitsers ‘Narrentag’ en de Russen ‘Dag van de Dommerik’. De Vlamingen hebben het over ‘een 1 aprilvis’ en over ‘Verzenderkesdag’: iemand ergens op uit sturen (bijvoorbeeld een dichte vergiet). Officieel wordt de aprilgrap voor het eerst vermeld in een Franse bron in 1508, in Nederland voor in 1539 in Gent. Een aantal geslaagde grappen:

1960: de toren van Pisa is gevallen (NOS Journaal).

1962: op het strand van Zandvoort is een beeld van Paaseiland aangespoeld. Tienduizenden mensen komen kijken.

1976: Jupiter en Pluto zullen heel even op één lijn staan en de zwaartekracht op Aarde is daardoor tijdelijk minder: wie omhoog springt, ervaart ‘iets bijzonders’. Honderden mensen bellen de BBC met bijzondere sprongervaringen.

1977: Een ijsberg koerst richting Katwijk en zal daar op het strand aanspoelen. Horden nieuwsgierigen komen eropaf.

1981: De Daily Mail meldt dat er tijdens de marathon van Londen een Japanner ‘is kwijtgeraakt’: hij dacht dat hij niet 26 mijl, maar 26 dagen moest hardlopen. De krant huurt een Japanner in die rondrent. Bezorgde Britten proberen hem tegen te houden.

1983: kinderen moeten belasting op zakgeld gaan betalen (Jeugdjournaal). Verontwaardigde ouders bellen massaal.

1993: het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden is erin geslaagd om het hart van een mummie te laten kloppen. Onder enorme belangstelling wordt de kist met de mummie geopend. Er ligt alleen een briefje …

1998: Burger King lanceert de linkshandige Whopper met 180 graden gedraaide ingrediënten. Er volgt een stormloop op Burger King filialen.

2000: het Jeugdjournaal wil af van haar vrouwelijke presentatoren, want die kunnen zwanger worden. Het regent boze reacties.

2004: premier Balkenende krijgt een rol in de nieuwste Harry Potterfilm (Jeugdjournaal).

2005: in dierenpark Emmen is een geblokte zebra geboren.

2007: de BBC introduceert geur-tv.

2008: Blijdorp gaat leeuwen alleen nog vegetarisch voedsel geven.

2008: NS en ProRail zetten alle wissels op zomertijd.

2008: de BBC heeft vliegende pinguïns gespot.

2008: ‘Boer zoekt kind’ zoekt jonge hulpjes voor boeren, omdat ‘kinderen goedkoper zijn’ (Jeugdjournaal).

2010: Blijdorp gaat haaien muilkorven.

2011: Gouda gaat haar historische stadhuis verkopen aan Koreanen voor een themapark in Azië.

2011: Bolletje presenteert speciaal beschuit voor linkshandigen.

Lees ook:Goor zoekt man om in RTL-show mee te trouwen
Lees ook:Te weinig seksuele voorlichting op Nederlandse scholen
Lees ook:Kinderen hand-in-hand op roze woensdag Nijmeegse Vierdaagse
Lees ook:Wereldrecord masturberen
Lees ook:Amsterdam Gay Pride: gemeente luistert naar klagende bewoners

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>