Homoactivist in Uganda vermoord

Woensdag is de Ugandese homoactivist David Kato vermoord in zijn woning net buiten de hoofdstad Kampala. Volgens zijn advocaat stond hij op de ‘homododenlijst’ die de lokale krant Rolling Stone vorig jaar publiceerde: een lijst van homo’s en lesbo’s met foto, naam en adres.  Kato was actief voor de organisatie Seksuele Minderheden Uganda. De BBC berichtte dat ooggetuigen een man zijn woning zagen binnen dringen die het slachtoffer tweemaal door het hoofd schoot.

 

Hoofdredacteur Giles Mughame van Rolling Stone meende het beste met zijn land voor te hebben met zijn artikel. Hij pleit voor de doodstraf op homoseksualiteit. Met ‘Hang ze op. Ze werven nieuwe leden onder onze kinderen’, werden lezers opgeroepen homo’s en lesbo’s aan te vallen. Onlangs verbood het hooggerechtshof het zwartmaken van seksuele minderheden in de media. Human Right Watch heeft de politie van Uganda opgeroepen ‘de moord snel en onpartijdig te onderzoeken’. Homoseksualiteit is net als veel Afrikaanse landen verboden in Uganda. Homo’s riskeren gevangenisstraffen tot wel veertien jaar. Een parlementslid probeerde onlangs nog in sommige gevallen de doodstraf voor mekaar te krijgen.

Lees ook:Herdenkingsbijeenkomst vermoorde Ugandese homoactivist
Lees ook:Rechter Oeganda beschermt homo’s
Lees ook:Stuur geen homo asielzoekers terug naar Uganda
Lees ook:Britse homo in Uganda dreigt te worden veroordeeld vanwege van hem gestolen seks images
Lees ook:Krant Uganda publiceert foto’s vermeende homo’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>