Gen gevonden dat beschermt tegen hiv

Hiv leidt niet bij iedereen tot aids: sommige mensen zijn er van nature beter tegen beschermd dan anderen. Onderzoekers van de Amerikaanse Harvard Medical School vergeleken het DNA van beide groepen met elkaar en hebben ontdekt dat de meeste mensen die hiv hebben, maar bij wie zich geen aids ontwikkelt, één ander gen hebben dan de mensen bij dat wel gebeurt. De bevindingen zijn verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

 

Eerdere studies toonden al aan dat bij sommige mensen het afweersysteem langer weerstand biedt tegen hiv: zij kunnen uiteindelijk wel aids krijgen, maar pas jaren later dan gemiddeld. Onderzoekers wisten inmiddels ook in welk eiwit in het DNA ze moesten zoeken. Het gen dat nu is ontdekt, helpt het immuunsysteem om met hiv geïnfecteerde cellen op te ruimen. De volgende stap is bestuderen hoe dat precies werkt. Dat zou op de langere termijn kunnen leiden tot de ontwikkeling van een vaccin dat hetzelfde doet.

Lees ook:Eiwit ontdekt dat hiv-besmetting kan tegenhouden
Lees ook:Onderzoekers stap dichterbij vaccin tegen aids
Lees ook:Eiwit ontdekt dat hiv halt toeroept
Lees ook:Hiv preventie, als je niet besneden bent
Lees ook:Hiv-patiënt mogelijk genezen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>