Help! Een homo in de klas

Homoseksualiteit is nog steeds een erg gevoelig onderwerp. Ondanks de schijnbare acceptatie is het geweld tegen homo’s toegenomen. Daarom  wordt het blog Help! een homo in de klas gelanceerd. Op 13 december zendt HUMAN de gelijknamige documentaire uit, waarin COC-voorlichters een jaar lang worden gevolgd en te zien is hoe de huidige generatie middelbare scholieren denkt over homoseksualiteit. Blog en film zijn onderdeel van een cross-mediaal project van HUMAN, Humanistisch Verbond, De Dialoog en het COC (bron: persbericht).

Op het blog kijkt de kijker mee over de schouders van de voorlichters. Zij doen verslag over wat ze meemaken in de klassen waar zij komen en nodigen uit mee te denken over lastige onderwerpen, zoals homoseksualiteit & religie. De meeste voorlichters hebben een kort filmpje gemaakt waarin zij vertellen over hun coming-out en hoe mensen uit hun omgeving daarop reageerden. Op dit moment reist de camera door Nederland zodat elke week nieuwe coming-outfilmpjes op de blog kunnen verschijnen, naast fragmenten uit de documentaire.

Als COC-voorlichter Claudia van Deudekom in haar omgeving vertelt dat ze voorlichting geeft over homoseksualiteit aan jongeren op middelbare scholen, ontlokt dat de meest uiteenlopende reacties, van ‘is dat nou nog wel nodig?’ tot ‘is dat niet gevaarlijk met al die allochtonen in de klas?’ Het leek haar een goed idee om deze voorlichtingslessen op film vast te leggen, om zo te kunnen laten zien wat er in de klassen speelt. Samen met regisseur Doesjka van Hoogdalem volgde ze een jaar lang een aantal voorlichters in hun rondgang langs de scholen in de regio Amsterdam. De camera staat midden in de groep en volgt de leerlingen in hun reacties op de verhalen van de voorlichters. De onthutsende, uitzichtloze, hoopgevende en ontroerende reacties geven een goudeerlijk beeld over hoe jongeren anno 2010 denken over homoseksualiteit. En als ze één ding duidelijk maken dan is het wel dat het geven van voorlichting nog steeds broodnodig is!
Regie: Doesjka van Hoogdalem
Naar een idee van Claudia van Deudekom
Help! een homo in de klas is maandag 13 december 2010 van 22.50-23.50 uur op Nederland 2 te zien.

Lees ook:Tv-tip ‘Help! Een homo in de klas’
Lees ook:COC Amsterdam breekt record homovoorlichtingen
Lees ook:Aandacht voor homojongeren bij Lieve Paul
Lees ook:Presentatie voorlichtingsfilm ‘Wie van de drie’
Lees ook:Wie is er bang voor homo’s op Holland Doc 24

1 Reacties // Reageer

One thought on “Help! Een homo in de klas

  1. sportingact

    Is het ook mogelijk om achter de samenstelling van de klas te komen? ik denk dat Nederlandse jongeren er helemaal geen moeite mee hebben maar dat ze worden meegesleept door jongeren uit andere landen, dus andere culturen, dus andere gewoonten, dus andere morele normen en waarden. Alleen diegene die deze gewoonten aanhangen vergeten dat ze in Nederland wonen en dat ze door homo’s als leerkracht af te wijzen, in strijd handelen met onze wetgevingen op dit gebied. Het lijkt wel of artikel 1 van de grondwet vrijblijvend gehanteert wordt door deze groep jongeren en ik beweer dat de meesten niet eens de bepalingen in artikel 1 kennen. Als we daar eens mee beginnen dat aan deze jongeren te onderrichten en ze er op te wijzen dat het te pas en te onpas in strijd handelen met deze bepalingen, zullen ze hopelijk wel uitkijken homo’s te veroordelen vanwege hun sexuele voorkeur.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>