Ruim 900 slachtoffers melden misbruik kerk

Tot nu toe hebben zich ruim 900 slachtoffers van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk in Nederland gemeld bij de commissie-Deetman, die dat misbruik onderzoekt. Dat zegt de oud-minister vandaag in een interview in de Volkskrant. Slachtoffers trokken om verschillende redenen  aan de bel: om  hun verhaal  te doen en onderzoek te eisen, maar ook om hulp en ondersteuning te vragen.

 

In mei werd Deetman door de katholieke kerk aangesteld als voorzitter van de onderzoekscommissie. Hij vindt dat hulp aan slachtoffers absolute voorrang moet krijgen en wil een alternatief hulp- en zorgkanaal creëren dat losstaat van Hulp & Recht. Dat is  het katholieke instituut dat misbruik binnen de kerkmuren onderzoekt. Deetman: ‘Veel slachtoffers hebben geen vertrouwen in Hulp & Recht.’ Hij wil  dit najaar zijn advies voor hulp  aan slachtoffers van seksueel misbruik in kerkelijke instellingen presenteren. Volgens Deetman hebben ook daders zich bij de commissie gemeld: hij roept ook nadrukkelijke daders op om zich te melden: ‘Ze hebben schade aangericht aan de kerk, maar vooral aan de slachtoffers.’ Deetman verbaast zich erover dat het misbruik nu pas boven water komt en is geschokt over de verhalen waar destijds geen aandacht aan werd geschonken: ‘Je hoort en leest dingen die mijn verstand te boven gaan. Hoe haal je het in je hoofd om zoiets met kinderen te doen?’

Lees ook:Kritiek Deetman op hulp misbruikslachtoffers
Lees ook:Melden seksueel misbruik kan tot 1 december
Lees ook:Deetman: seksueel misbruik binnen én buiten de kerk
Lees ook:Aartsbisschop Utrecht betuigt spijt over misbruik
Lees ook:Deetman leidt onderzoek seksueel misbruik in kerk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>