Deetman wil onderzoek seksueel misbruik in kerk

De commissie onder leiding van oud-burgemeester Deetman die zich boog over seksueel misbruik binnen katholieke instituten, wil een wetenschappelijk onderzoek over dergelijke praktijken sinds 1945 in de Rooms-katholieke kerk. Dat maakte Wim Deetman tijdens een persconferentie bekend. Hij riep kerk en betrokken geestelijken op om actief  mee te werken. Dat onderzoek moet uitsluitsel geven over de aard, omvang en omstandigheden van het misbruik en wie daarvoor verantwoordelijk zijn. 

 

De hulpverlening aan slachtoffers moet verbeteren en er moeten maatregelen worden getroffen om dergelijk misbruik in de toekomst te voorkomen. Deetman draagt een aantal mensen voor die het onderzoek kunnen uitvoeren: twee psychologen, een historicus, een oud-rechter en een wetenschapsfilosoof. Hij wilde niet zeggen op hij zelf ook in de commissie aanschuift. Naar verwachting zal het onderzoek zo’n anderhalf jaar duren. Deetman vertelde tijdens de persconferentie dat slachtoffers van seksueel misbruik niet al die tijd hoeven te wachten, maar al tijdens het onderzoek extra aandacht kunnen krijgen.

Lees ook:Kritiek Deetman op hulp misbruikslachtoffers
Lees ook:Melden seksueel misbruik kan tot 1 december
Lees ook:Ruim 900 slachtoffers melden misbruik kerk
Lees ook:Deetman: seksueel misbruik binnen én buiten de kerk
Lees ook:Aartsbisschop Utrecht betuigt spijt over misbruik

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Deetman wil onderzoek seksueel misbruik in kerk

 1. sportingact

  Waarom alleen de katholieke kerk? Waarom niet alle kerkgenootschappen? Weet zeker dat er in alle genootschappen flink wat afgerotzooid is en wordt met minderjarigen. Je krijgt zo wel een breder en eerlijker beeld.

    /   Reply  / 
 2. Paul

  Ook de dossiers bij de verantwoordelijke overheidsinstanties moeten onderzocht worden. Jeugd en Gezin, Inspectie gezondheidszorg, het vroegere CRM etc. Daar werd ook gemeld als er sprake was van misstanden cq.sexueel misbruik De minister moet daarvoor bepalen dat het vernietigen van relevante dossiers, die op de vernietigingslijst staan om te vernietigen in 2010 en verder moet worden uitgesteld tot na het onderzoek of nader order.

    /   Reply  / 
 3. roel Wijnants

  De foto van Deetman mag alleen gebruikt worden als naam en licentie vermeld worden waaronder de foto is vrijgegeven voor gebruik zie de wiki voorwaarden

    /   Reply  / 
  1. Erik Feenstra Auteur

   Excuses: dat wist ik niet. Ik zal de foto weghalen.

     /   Reply  / 
 4. sportingact

  Gaan we reageren op het artikel of zeiken over een foto die wel of niet met toestemming geplaatst mag worden. Is dit een voorbeeld van mierenneukerij of niet.

    /   Reply  / 
 5. Roel Wijnants

  Je mag het noemen zoals je wilt lees de gebruiksvoorwaarden van dit blog
  U
dient
de
rechten
van
intellectuele
eigendom
ter
zake
van
de
op
deze
blog
gepresenteerde
 artikelen,
daaronder
begrepen,
maar
niet
beperkt
tot
teksten,
foto’s
en
afbeeldingen,
te
respecteren.
 Het
is,
zonder
toestemming,
niet
toegestaan
voorgenoemde
gegevens
door
te
geven,
te
 vermenigvuldigen
of
te
verspreiden
zonder
de
uitdrukkelijke,
schriftelijke
toestemming
van
de
 Blogger
van
deze
blog.    /   Reply  / 
 6. sportingact

  Dan gaat het tijd worden dat deze regeltjes teniet gedaan gaan worden. Dit land verzuipt in de regeltjes, wetjes, regelingen, bepalingen, apv-tjes en er zal altijd wel ergens een nerd opstaan die de regeltjes letter voor letter kent.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>