Aids binnen veertig jaar de wereld uit

Aids kan binnen veertig jaar zijn de wereld uit. Daar is dan wel een massale screening voor nodig. Professor Brian Williams van het South African Centre for Epidemiological Modeling & Analysis (SACEMA) wil miljarden mensen over de hele wereld jaarlijks testen op aids. Iedereen met een positieve testuitslag kan dan de juiste medicatie krijgen om hiv, het virus dat aids veroorzaakt, de kop in te drukken. Die medicijnen verlagen de concentratie van hiv in het bloed: dat maakt de dragers minder besmettelijk.

 

Hiermee zou de overdracht van het virus binnen vijf jaar stoppen en tegen 2050 zou aids over de hele wereld moeten zijn uitgeroeid. In Zuid-Afrika wil hij met een proefproject starten; andere gebieden met een hoge besmettingsgraad moeten dan snel volgen. Op dit moment is Zuid-Afrika het land met het hoogste aantal mensen met hiv. De kosten voor het project in Zuid-Afrika worden geschat opruim 2 miljard euro, maar volgens Williams maken lagere kosten voor de gezondheidszorg dit weer goed: ‘De hiv-epidemie is een van de ergste plagen in de menselijke geschiedenis. Hiv besmette naar schatting al 33 miljoen mensen en vermoordde er al 25 miljoen. Door dit plan zou de ziekte samen met de huidige generatie besmette mensen uitsteven’, aldus Williams.

Lees ook:Aids kwam eerder naar de VS dan gedacht
Lees ook:Nieuwe kijk op oorsprong aids-virus
Lees ook:Donorlanden komen afspraak over aidsbestrijding niet na
Lees ook:STOP AIDS NOW! steekt 10 duizend kaarsjes aan om de aidsdoden in de wereld te herdenken
Lees ook:Stanley Menzo met BN-ers in actie ‘Voor Oranje, tegen aids’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>