Noord-Brabant meest roze provincie van het land

Vrijdag 4 december 2009 vond in het Provinciehuis van Noord-Brabant een conferentie plaats over provinciaal homobeleid, op initiatief van de SP, de VVD en de PvdA. Roze organisaties konden zich aan de politiek presenteren en wensen en knelpunten kenbaar maken, en de politiek kon zich buigen over wat de provincie kan betekenen. SP Statenlid Ron van Zeeland opende de conferentie en sprak over de bij het publiek onbekende provincie, terwijl die eigenlijk over belangrijke publiekszaken als jeugd -en ouderenzorg beslist. COC voorzitter Wouter Neerings hield de zaal voor dat volgens een Amerikaans onderzoek een gunstig klimaat voor de roze medemens óók gunstig is voor de economie. Hij noemde Noord-Brabant ook ‘de meest roze provincie van Nederland’, met de Gay Krant in Best en Roze Maandag in Tilburg: het grootste roze evenement van het land.

 

Naast alle lof somde Neerings ook een aantal schrijnende voorbeelden op van discriminatie en geweld. De Universiteit van Tilburg onderzocht in opdracht van Embrace Pink hoe het in Noord-Brabant is gesteld met de acceptatie van homoseksualiteit. Vicevoorzitter van Provinciale Staten Wim Thuis (CDA) kreeg het eindrapport overhandigd. Opvallende conclusie is dat ‘fietsendiefstal beter wordt geregistreerd dan discriminatie en antihomo geweld’. Veel slachtoffers zien het niet zitten dit soort zaken ergens te melden en weten vaak niet eens dat het om strafbare feiten handelt. Wim Thuis verzekerde dat het rapport ‘niet in een lade verdwijnt’ en ‘wordt meegenomen bij de discussies over het homobeleid van de provincie’.

 

Voorman Giovanni Nijenhuis van Embrace Pink was niet verbaasd over de uitkomsten. Het schort roze organisaties vaak aan vrijwilligers en geld en daardoor aan professionaliteit. De provincie moet hierbij helpen, vond Nijenhuis. Gedeputeerde Staten waarschuwde voor overspannen verwachtingen: ‘We moeten ons niet rijk rekenen, maar er zijn wel kansen om wat te doen op provinciaal niveau.’ Als voorbeeld kwam de Roze Loper uit Nijmegen ter sprake: een aanmoedigingsproject voor homovriendelijk beleid in verzorgingstehuizen. Ron van Zeeland blikt tevreden terug: ‘Er zijn mensen en organisaties met elkaar in contact gebracht. Ik heb veel goede ideeën gehoord en heb weer extra energie om met een voorstel aan de slag te gaan. Dat kan Brabant tonen dat ze echt de meest roze provincie van het land is.’

Lees ook:Goede actie homogroep Embrace Pink
Lees ook:Embrace Pink toegelaten als lid ILGA
Lees ook:Embrace Pink bestaat 2,5 jaar
Lees ook:Roze Bejaarden Bingo in Tilburg
Lees ook:Jamaicaanse homohater in Tilburg Popcentrum

1 Reacties // Reageer

One thought on “Noord-Brabant meest roze provincie van het land

 1. UR

  Ronde Tafelconferentie over homo-emancipatie in Provincie Noord-Brabant
  .
  en de mogelijkheden van provincie op gebied van emancipatie voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.
  .
  vrijdag 4 december 2009 Provinciehuis ’s-Hertogenbosch
  .
  Programma
  10:00 uur Opening van de conferentie door Ron van Zeeland, lid van Provinciale Staten namens de SP en mede-organisator van de conferentie.
  .
  10:05 Presentatie onderzoek ‘Acceptatie Homosexualiteit in Noord-Brabant’ Universiteit van Tilburg door Marjolein Oomes en Marjolein Jeene
  .
  10:20 Toelichting op het politieke perspectief vanuit landelijk oogpunt door Corien Jonker, lid van de CDA-fractie van de Tweede Kamer.
  .
  10:30 Toelichting op het beleid t.a.v seksuele diversiteit van de gemeente Eindhoven door Hans Martin Don, SP-wethouder in Eindhoven met homo-emancipatie in portefeuille.
  (N.B. verwoord door Willy Lourenssen, SP-statenlid Overijssel en raadslid Raalte)
  .
  10:40 Toelichting op het belang van homo-beleid in provincies vanuit het perspectief van de homobeweging door Wouter Neerings, voorzitter COC Nederland.
  .
  10:50 Regenboogpodium
  Verschillende organisaties zullen tijdens een informatiemarkt toelichten welke hun bovenregionale activiteiten zijn en hoe de provincie daar in beleid kan ondersteunen. Onderwerpen die daarbij aan bod komen variëren van ouderenzorg, veilige scholen en buurten, vrijwilligersbeleid, leefbaarheid en jeugdzorg.
  .
  (o.a. Vereniging Landelijke Kontaktgroep Travestie en Transseksualiteit (LKG T&T); Stg. Embrace Pink; Anti-Discriminatie Bureau RADAR; Stg. Outway; Stg. Basta!, Meldpunt Discriminatie Brabant-Noord; Hiv Vereniging afdeling Brabant; Feniks, stedelijk Centrum voor Emancipatie; vereniging Homo LesBische Federatie Nederland (HLBF.nl); Stg. Platform Keelbos; …)
  .
  11:15 Workshops ter verdieping van de verschillende onderwerpen:
  * jeugdzorg, ouderenzorg, Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo),
  met een bijdrage door Ilse van Beljouw over project De Roze Loper en (sexuele) diversiteit & ouderen en leefstijlgerichte zorg.
  .
  * preventie en veiligheid in wijken en op scholen en het verschil tussen grootstedelijke leefbaarheid en leefbaarheid op het platteland,
  met een bijdrage van Mariet Paes, directeur van de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid en Maatschappelijke Zorg in Noord-Brabant.
  .
  12:00 Lunch
  .
  12:45 Plenaire bijeenkomst met gelegenheid tot het stellen van vragen en discussiemogelijkheid.
  .
  14:00 Afronding.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>