Ramses Shaffy is niet meer

Ramses Shaffy is in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Hij werd 76 jaar. Een van onze beroemdste chansonniers, acteur en levenskunstenaar woonde al een tijd in een verpleegtehuis: als gevolg van overmatig drankgebruik leed hij aan epilepsie en geheugenverlies. Shaffy werd als zoon van een Poolse gravin en een Egyptische diplomaat in 1933 geboren in de Parijse voorstad Neully-sur-Seine. Hij groeide op bij zijn moeder in Cannes. Toen zij tuberculose kreeg, kwam hij via een tante in Utrecht en een kindertehuis in een verpleeggezin. Hij studeerde  aan de Amsterdamse Toneelschool en debuteerde in 1955 bij de Nederlandse Comedie.

In 1960 reisde hij met zijn partner Joop Admiraal naar Rome, in de hoop daar als acteur te worden ontdekt bij één van de beroemde Italiaanse filmregisseurs. Toen dat uitbleef, keerden ze terug naar Nederland. In 1964 richtte hij cabaretgroep Shaffy Chantant op en werkte samen met onder andere pianist Louis van Dijk en Liesbeth List: hij had de zangeres uit Vlieland ontdekt en vormde jarenlang een onafscheidelijk duo met haar. Beroemd werden hun ‘Shaffy Cantate’ en ‘Pastorale’. In de jaren 60 en 70 was Shaffy populair als zanger met hits als ‘Sammy’, ‘We zullen doorgaan’ en ‘Zing, bid, lach, werk en bewonder’.

In de jaren tachtig pakte hij zijn carrière als acteur weer op ; in 1993 schitterde hij als Don Quishotte in de musical ‘Man van La Mancha’ in het musicalgezelschap van Antwerpen. In 2002 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en in 1967 en 2006 ontving hij een Edison. Op 27 oktober was hij nog aanwezig in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Hij was toen net hersteld vaneen ziekbed; hij had slokdarmkanker, waaraan hij vandaag overleed. Felix Meritis Theater aan de Amsterdamse Keizersgracht heette een aantal decennia Shaffy Theater: in 1969 werd een van de zalen als theaterzaal in gebruik genomen. Shaffy was de eerste artiest die er een voorstelling gaf. Daarmee was het Shaffy Theater geboren; tegenwoordig heeft het weer zijn oorspronkelijke naam. Zijn vroegere partner Joop Admiraal overleed in maart 2006 op 68-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Lees ook:Eerbetoon Ramses Shaffy in Carré
Lees ook:Lintjes voor Willem Nijholt en André van Duin
Lees ook:Felix in de steigers; ‘Reve is leven’
Lees ook:Kerk puilt uit tijdens Ramses Shaffy dienst
Lees ook:Acteur Henk van Ulsen overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>