Homo kan op overgebleven Nederlandse Antillen trouwen

‘Als Curaçao, Aruba en St. Maarten het huwelijk niet willen openstellen voor mensen van hetzelfde geslacht, is dat hun goed recht.’ Dat schrijft staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties op schriftelijke vragen van PVV Kamerleden. Dat zijn landen met autonome bevoegdheden binnen het Koninkrijk. Die bevoegdheid wordt ook door internationale verdragen niet ingeperkt. Anders is het met de drie overgebleven eilanden: Bonaire, St. Eustasius en Saba (de BES eilanden). Als die een officiële Nederlandse gemeente worden, zal de wetgeving ‘geleidelijk worden vervangen door de Nederlandse wetgeving’, aldus Bijleveld.

Er zal ruimte zijn om op bepaalde punten af te wijken, maar het is de inzet van Nederland om geen uitzondering te maken op het terrein van de huwelijkswetgeving. Een ander punt is of de eilanden een in Nederland gesloten homohuwelijk moeten erkennen. In juni sprak het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen op Aruba uit dat dit niet hoeft. Volgens Bijleveld kan dat niet , niet op de autonome eilanden en zeker niet op de BES eilanden.

Lees ook:Koninkrijksboot op de Canal Parade
Lees ook:Staten van Aruba nemen motie gelijke behandeling aan
Lees ook:Antillen blijven halsstarrig tegen homohuwelijk
Lees ook:Transseksueel krijgt borsten niet vergoed
Lees ook:Première documentaire ‘One Kingdom, One Love’ op Caribische eilanden

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Homo kan op overgebleven Nederlandse Antillen trouwen

 1. Michel Vos

  Het is prima dat homo’s dezelfde rechten hebben als iedereen. Maar trouwen? Waarom zou je dat willen? Dat is toch echt een juridisch wangedrocht waar je beter maar niet je handtekening onder kunt zetten. Maar gelukkig heeft iedereen, homo, hetero en metro het recht om niet te gaan trouwen. Ga toch lekker samenwonen en vergeet dat rare contractje dat alleen maar nadelen kent.

    /   Reply  / 
  1. Sara

   In Burundi staat homoseksualiteit in de strafwet en welk voordeel heeft dat “contractje” dan :roll:

     /   Reply  / 
   1. Michel Vos

    Blijkbaar zijn mensen in Burundi erg kortzichtig. En ik weet trouwens niet wat de juridische en financiele gevolgen zijn van trouwen in Burundi. De gevolgen in Nederland ken ik wel en die kunnen erg vervelend zijn terwijl er geen voordelen aan het contract verbonden zijn. Vandaar mijn advies om niet te trouwen. Wil je het wel doen dan is het misschien verstandig om je goed te laten voorlichten door een advocaat of een notaris.

      /   Reply  / 
    1. Sara

     En contract… dat is toch transfer van geld.
     Welk contract (lees: overeenkomst) zouden holebi’s verkiezen.
     - nadelen van overeenkomst in de strafwetgeving
     - nadelen van overeenkomst mbt huwelijkscontract
     Staat het COC stevig genoeg zodat wij ook kunnnen kiezen om al dan niet te huwen.

       /   Reply  / 
 2. Sara

  Ja, kort-zichtigheid… (letterlijk) nu dat heb ik niet… heb zelfs een bril nodig om de kleine lettertjes te kunnen lezen op de verpakkingen in de supermarkt…
  Wat zichtheid betreft… dat is niet zo simpel, want holebifoon liet weten dat homoseksualiteit niet zichtbaar is.
  thema: Gender…
  2009/09/26 – T&T avond
  Meer informatie: http://www.transgenderkontaktlimburg.com

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>