Koopziek kerstinkopen doen of geld doneren

Kerstmis: shop till you drop. Dat was de leus van ProGay bij het Roze Kerstgebeuren in Amsterdam. Nou deden daar maar een stuk of wat winkels aan mee, dus bezoekers dropten niet van het shoppen. En moet dat überhaupt? Maandagavond zond de VPRO de documentaire ‘What would Jesus Buy?‘ uit over het koopgekke Amerika vlak voor kerst: een geestige documentaire uit 2007 over de vercommercialisering van kerstmis in de USA. Stuitend om te zien dat moeders bezig waren tot de herfst cadeaus af te betalen, terwijl hun hebberige kinderen hun kont niet konden keren tussen al het speelgoed in hun kinderkamers. Zelfbenoemd dominee Billy en gospelkoor ‘The Church of Stop Shopping’ doorkruisten het land om met zang en ludieke acties de Amerikanen tot inkeer te brengen. Het zette me aan het denken.

Nou heb ik een pesthekel aan Kerstmis, omdat mijn goede vader dat voor mij als kind altijd grondig wist te bederven (zie Korte Kerstverhalen II). Maar dat hoeft de pret voor anderen niet te bederven: laat iedereen zijn gang gaan. Maar moet dat zó commercieel? Shop till you drop, vaak niet zonder agressief geduw en getrek in de winkels? Je kunt je geld ook (deels) doneren aan goede doelen. Een aantal jaren geleden trouwden twee vrienden in Amsterdam met elkaar: op de uitnodiging stond dat de cadeautip (geld) naar een klooster in Thailand zou gaan, waar monniken aidspatiënten verzorgden. Er zijn genoeg doelen te bedenken. Kleinschalige projecten, het Aids Fonds, Amnesty, het Rode Kruis, noem maar op. Op homogebied zijn er ook genoeg. COC Nederland mag dan helaas verworden zijn tot  een bodemloze put, waarin de laatste drie jaar alleen maar geld verdween, maar lokale COC verenigingen hebben vaak ook zinvolle projecten, waarvoor ze donaties vast en zeker kunnen gebruiken. Dames kunnen sinds kort geld kwijt aan het Riek Stienstra Fonds: een fonds voor lesbo’s, biseksuele vrouwen en trangenders, dat Schorer op de publieksdag op 21 november lanceerde. Een ideetje voor de kerst?

Lees ook:Pasen in Berlijn: Easter Fetish Week Berlin
Lees ook:Ostertreffen Berlin – voor leer- en fetisjfans
Lees ook:Leerfeesten met Pasen in Berlijn
Lees ook:Pink Christmas 2010 in Amsterdam
Lees ook:Paasweek: Berlin Leather and Fetish Week

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Koopziek kerstinkopen doen of geld doneren

  1. Pingback: Korte kerstverhalen IV | Gay

  2. Bert

    Haai,

    Het kan ook allebei, je kunt via goededoelshop.nl shoppen en doneren tegelijk! Het gaat dan wel om internetaankopen als ik het goed begrijp. Je kunt dan zelf je eigen goede doel kiezen.

    Ik ben wel 4 jaar te laat met dit berichtje, maar who cares:-)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>