Meer botbreuken bij mensen met hiv

Mensen met hiv blijken een grotere kans te hebben op botbreuken. Hoe dat komt, is nog niet duidelijk. Het Massachusetts General Horpital (MGH) verrichte onderzoek naar fracturen bij mensen met en zonder hiv. De resultaten worden gepubliceerd in het vakblad Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. De oorzaak voor meer botbreuken zou kunnen liggen aan antivirale medicijnen, het hiv virus zelf of andere metabolische (stofwisseling) factoren.

Bijna 2,9 % van de hiv patiënten hadden fracturen in de heup, ruggengraat of pols. Bij een groep mensen zonder hiv lag het percentage op 1,8 %. Er werden in totaal 8500 mensen met hiv en ruim 2 miljoen zonder hiv onderzocht. De hoofdonderzoeker stelt voor om mensen met hiv vaker te screenen op lage botdichtheid, als ze wat ouder worden.

 

Lees ook:Mogelijk 7000 mensen hiv-besmet door tandarts
Lees ook:Nieuwe aidsremmer geeft hoop
Lees ook:OLVG start met monitoren kwaliteit van leven mensen met hiv
Lees ook:Mannen met hiv lopen meer kans op hartaanval
Lees ook:Toch grotere kans op keelkanker bij orale seks?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>