Bijna helft mannen krijgt ooit kanker

Uit een studie in opdracht van KWF Kankerbestrijding blijkt dat 43,9 % van de mannen en 38,1 % van de vrouwen ooit in hun leven de diagnose ‘kanker’ te horen krijgen. Deze nieuwe kansberekeningen voor mannen en vrouwen verschenen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de universiteitsziekenhuizen van Maastricht, Nijmegen, Utrecht, KWF Kankerbestrijding en het Integraal Kankercentrum Amsterdam.

Voor vrouwen is de kans op borstkanker het grootst: bijna 13 %. Bij mannen is dat de kans op prostaatkanker: bijna 10 %. De kans voor een 50-jarige man om binnen 10 jaar prostaatkanker te krijgen is echter minder dan 1 %. In 2005 werd in Nederland ruim 81.000 keer de diagnose ‘kanker’ gesteld, ongeveer 73.000 personen kregen dat voor het eerst te horen. Bijna 40.000 Nederlanders overleden aan de gevolgen van kanker. De kans op kanker ligt voor mensen die nu worden geboren lager: 35,9 % bij jongens en 30,2 % bij meisjes. Deze nieuwe berekeningen geven artsen en patiënten meer houvast dan de tot nu toe gebruikte versimpeling, dat één op de drie mannen en één op de vier vrouwen in Nederland ooit kanker krijgt.

 

 

Lees ook:Movember – maand tegen prostaatkanker
Lees ook:Fotograaf zoekt bi- en homomannen met kanker voor project
Lees ook:Heren: regelmatig klaarkomen vermindert kans op prostaatkanker!
Lees ook:Mannen met zaadbalkanker gaan door schaamte onnodig laat naar de huisarts
Lees ook:Homo’s hebben vaker kanker

1 Reacties // Reageer

One thought on “Bijna helft mannen krijgt ooit kanker

  1. Bart

    Vergeet niet ook HPV kanker en longkanker. Ze zouden er wel even bij kunnen zetten waarom tegenwoordig de kans lager is voor
    jongeren.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>