Antillen blijven halsstarrig tegen homohuwelijk

De Nederlandse overheid mag zich niet bemoeien met de discussie over het homohuwelijk op de Antillen. ‘Dat is een autonome aangelegenheid’,  zegt Omayra Leefland, de Antilliaanse minister van Volksgezondheid. Minister Plasterk van Emancipatiezaken zei vorige week dat het homohuwelijk ook op de Antillen rechtsgeldig is, omdat elk huwelijk dat in Nederland is gesloten dezelfde status heeft in andere delen van het Koninkrijk, ‘ook indien die niet aansluiten bij de plaatselijke opvattingen’. Leeflang denkt daar anders over en vindt Nederland geen respect tonen voor de autonomie van de Antillen: ‘Met Plasterk heb ik niets te maken: ik heb alleen rekening te houden met mij achterban’.

In een brief in dagblad Amigoe vroeg ze zich af ‘hoe Nederlanders zouden reageren wanneer het parlement in de Antillen de wet zou openstellen voor het polygame huwelijk en vervolgens komen mensen uit Nederland die polygaam trouwen en gelijke rechten opeisen in Nederland?’ De Antilliaanse regering had eerder al aangekondigd tegen de uitspraak van de rechtbank in Willemstad in beroep te gaan. De rechtbank stelde dat in Nederland getrouwde homoparen op Aruba en de Nederlandse Antillen dezelfde rechten hebben als in Nederland. Groenlinks heeft geschokt gereageerd op de woorden van Leeflang en heeft Kamervragen gesteld. Leeflang zei tegen de Wereldomroep dat ze er ‘geen politiek conflict van wil maken en eerst de uitspraak van de Hoge raad wil afwachten’.

Lees ook:Homohuwelijk Colombia binnenkort een feit
Lees ook:Homo kan op overgebleven Nederlandse Antillen trouwen
Lees ook:Rechters discrimineren homo’s
Lees ook:Hooggerechtshof VS: huwelijk is fundamenteel recht voor homokoppels
Lees ook:Rechter Texas: ‘verbod homohuwelijk is ongrondwettelijk’

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Antillen blijven halsstarrig tegen homohuwelijk

  1. Pingback: Rechters discrimineren homo’s | Gay

  2. Pingback: Homo kan op overgebleven Nederlandse Antillen trouwen | Gay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>