Homovriendelijke bejaardenhuizen

De Antwerpse regenboogkoepel ‘Het Roze Huis’ lanceert het ‘Janusproject‘, met een tentoonstelling en vormingsaanbod rond de problematiek van bejaarde homo’s en lesbo’s. In bejaardentehuizen worden zij vaak gediscrimineerd: dat kan leiden tot eenzaamheid en psychische klachten. ‘Ik ben eerder voorstander van een label dat aangeeft of een rusthuis holebi-vriendelijk is’, zegt Guido Hermans van het Roze Huis. Hij juicht de komst toe van een rusthuis voor holebi’s toe: ’Mannen en vrouwen die de seksuele revolutie actief meebeleefden, worden langzaam ouder.’   

Hermans vervolgt: ‘Die pioniers willen zich in tegenstelling tot de oudere generatie holebi’s ook op vergevorderde leeftijd nog outen.’ Criteria voor een holebi-vriendelijk label zijn er nog niet. Hermans noemt als knelpunt: ‘Verplegend personeel en artsen gaan er nu vaak vanuit dat residenten hetero zijn. Bij de intake-procedure informeert men bij een mannelijke bejaarde steevast naar de echtgenote.’ Die moeten volgens Hermans ‘gender-neutraal gemaakt worden’.

Lees ook:Belgische Holebi Federatie heet nu Çavaria
Lees ook:AntwerpGames – mini Gay Games in België
Lees ook:Belgische Rainbow Awards 2009
Lees ook:Gay poolparty in Center Parks gaat niet door
Lees ook:Vlaamse homobeweging blijft Çavaria heten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>